Bilişim Hukuku ve Bilişim Suçları

20 yy. ın son yarısında elektronik iletişim ve bilişim alanında bir anda artan ivmeyle artık günümüzde bilişim en önemli alanlardan birisini, bilişim hukuku da hukuk sisteminin en genç ancak en hızlı gelişen bölümlerinden birini oluşturmuştur.

Bilişim hukuk hem ceza hukuku alanında artan bilişim suçlarıyla karşımıza çıkmakta, hem de Fikri ve Sinai Haklar, Borçlar Hukuku, Mülkiyet Hukuku, Ticaret Hukuku alanlarında özel uzmanlık gerektiren bir alan halini almıştır.

Bilişim Hukuku ceza hukukunda TCK. m. 243-246’da belirtilen suçlarla doğrudan ilgili olsa da hem TCK hem de özel kanunlarda konuyla ilgili ceza içeren hükümlerle de doğrudan bağlantılıdır. Ancak daha da önemli olanı ceza usul hukuku kapsamında soruşturmalarda bilişim alanları üzerinde delil arama, bu delilleri muhafaza etme konularıdır. Bu kapsamda CMK m 134 hükmü iyi bilinmelidir.

Bilişim Hukuku en çok kendisini “Fikri Mülkiyet Hakları” konusunda göstermektedir. Özellikle büyük emek ve finans isteyen bilişim programlarının mülkiyetinin tespiti ve korunması bu konuda özel uzmanlık gerektiren alanlardır. Sosyal bilişim ağlarında ve internette yapılan yayınlarda fikir ve sanat eserlerine ilişkin hakların korunması ve bu haklar kapsamında özellikle internet üzerinden yapılan yayınların tespiti ve durdurulması özel bilgi gerektirmektedir.

Bir diğer yandan sosyal medya kanallarında yer alan ve e-ileti yoluyla kişisel haklara karşı yapılan saldırıların durdurulması 5651 SY kapsamında bu tür saldırılarla mücadele konuları da bu alanlardaki az bilinen konulardandır.

Özellikle Av. Dr. Hakan KIZILARSLAN’ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosu Savcılığı görevi sırasında ve sonrasında savcı ve adli bilişim uzmanlarına ve üniversitelerde uzman kuruluşlarda eğitmen olarak yürüttüğü çalışmalar ve halen konuyla ilgili çok sayıda üniversitede akademisyen olarak dersler veriyor olmasının getirdiği uzmanlığın yanı sıra büromuzla birlikte çalışan “adli bilişim uzmanları”’yla birlikte yürütülen teknik ve hukuki çalışmalarda konunun uzmanlarının verdikleri destek Kızılarslan Hukuk/Danışmanlı’ğı bu alanda faaliyet gösteren diğer uygulayıcılardan bir adım öne taşımış bulunmaktadır.

Halen büromuz ulusal ve uluslararası çok sayıda hukuk bürosu ve diğer özel ve tüzel kişilere bilişim hukuku alanında partner ve danışman olarak hizmet vermektedir.

TOP